Our Belgrade


Opis grba Beograd
,,Štit grba je uprošćenog baroknog oblika, koji se dole završava jednim oštrim uglom. Prostor štita je podeljen na dva dela, i to: zemlja zauzima dve petine, a grad sa nebom tri. Na zidinama grada nalaze se dve osmatračnice, koje su karakteristične za beogradski grad. Između njih uzdiže se kula sa četiri prozora. Kapija je otvorena i to tako da su njena krila na spoljašnjoj strani. Ceo grad leži na jednom uzvišenju. Ispred grada u donjem delu štita su talasasto označene dve horizontalne reke i na prvoj od njih nalazi se rimska lađa trirem. Grb je rađen u boji i tušem po heraldičkim zakonima. Na njemu su zastupljene naše nacionalne boje i to: grad, reke i jedra na triremu su beli, nebo plavo, zemlja crvena.’’ (Đorđe Andrejević Kun)
   
Beograd na vetrometini- buran susret Istoka i Zapada, geopolitički i verski- uvek na udaru osvajača i zavojevača- grad devedeset puta oslobađan, zaključno sa herojskim pokličima branilaca Beograda: ’’Beograd se ne predaje, Beograd se osvaja!’’

Beograd u trajnom previranju- gledan sa ušća Save u Dunav, liči na brod- oklopila ga Kalemegdanska tvrđava- paluba mu je Gornji grad, a crkva Ružica i Sahat kula kao dimnjaci- na komandnom mostu stoji pobednik, skulptura Ivana Meštrovića, okrenuta jugoslovenskoh braći preko Save- brod plovi bez zastanka, preko Panonskog mora u Evropu

Beograd bez konstante- putovanje kroz istoriju narušavano je ratovima, razaranjima, smenama rasa i klasa. Otud večito početništvo, odsustvo stila, kulture, konstante u normama i merilima vrednosti.

Odrastao u beogradskim kafanama 80-tih, očvrsnuo na asfaltu Beograda 90-tih, teško mi je ponekad da prepoznam moj rodni grad. U mom gradu na ’’Mediteranu’’ kafane su zamenili kafići, postao je poznat u Evropi po najlepšim devojkama i noćnom životu.
Život mojih predaka odvijao se u Karađorđevoj ulici, na Topčiderskom brdu i na imanjima u Rakovici, moj život u parkovima na Vračaru i na Kalemgdanu. Iz kočija u tramvaj ’’trojku’’, pa u krug ’’Dvojke’’ i malo van njega, moja porodica ’’d’origine belgradoise’’ u mislima nikada ne odlazi iz Beograda.

 

autor: Uroš Tatić, istoričar
   
 
 

Our Belgrade
Comments (0)
send comment
No. of recommendations